Reading time:

IOHK lanserar unik ’smart-contract-free‘ lösning för tokens på Cardano

Cardano kommer att kunna representera alla symboler, vilket möjliggör enastående nivåer av interoperabilitet för blockchain-projekt

Blockchain-forsknings- och utvecklingsföretaget IOHK har meddelat en unik interoperabilitetsfunktion för Cardano-blockchain-plattformen, som gör det möjligt att hantera icke-inhemska blockchain-baserade tillgångar eller ‚tokens‘ inbyggt. Denna lösning gör det möjligt för tokens från andra kedjor, oavsett om de har ett monetärt värde eller inte, att representeras på Cardano utan behov av Bitcoin Future smarta kontrakt eller anpassad kod. Det gör det också möjligt för dessa tillgångar att bete sig på samma sätt som Cardanos valuta ADA, vilket innebär att projekt kan dra nytta av Cardanos hastighet, säkerhet och reducerade transaktionskostnader.

Om anpassad kod görs slarvigt

Den aktuella tokeniseringsprocessen är i sig ineffektiv eftersom den kräver skapande och implementering av anpassad kod. Detta lägger till ett lager av komplexitet, kostnad (gas behövs för att betala för utförandet av koden) och ineffektivitet, eftersom tokenkod för båda standarderna replikeras och anpassas snarare än att vara en del av själva systemet. Utöver ineffektivitet lämnar detta också utrymme för mänskliga fel. Om anpassad kod görs slarvigt kan den införa buggar som kan leda till ekonomisk förlust, som vi såg 2017 när programvarufel ledde till att Etherums kryptovaluta förlorade 300 miljoner dollar.

IOHK: s „native tokens“ -lösning för Cardano är inställd på att ändra detta. Det tar bort det onödiga lagret av dyr komplexitet och inneboende ineffektivitet genom att låta tredje parts tokens fungera på Cardano som om det var en specialdesignad blockchain för dem, snarare än att behöva anpassa sig klumpigt för att token ska fungera på kedjan. Det gör det också möjligt för dessa tillgångar att bete sig på samma sätt som Cardanos huvudvaluta, ADA, vilket gör det möjligt för projekt att få tillgång till marknadsledande nivåer av hastighet och säkerhet och ta bort oöverkomliga gaskostnader.

Lanseringen av denna lösning kommer att börja med en förproduktionsmiljö den här månaden, och den kommer att gå live på Cardano-mainnet under Q1 2021.