Wat is opbrengstvermeerdering? De raketbrandstof van DeFi, uitgelegd

Het is effectief juli 2017 in de wereld van de gedecentraliseerde financiën (DeFi), en zoals in de onstuimige dagen van de eerste muntaanbieding (ICO) boom, zijn de cijfers alleen maar aan het stijgen.

Volgens DeFi Pulse is er op dit moment 1,9 miljard dollar aan crypto activa opgesloten in DeFi. Volgens de CoinDesk ICO Tracker begon de ICO-markt in juli 2017, slechts een paar maanden voordat de verkoop van munten op tv begon te worden besproken, met een chugging van meer dan 1 miljard dollar.

Debatteren naast deze cijfers als je wilt, maar wat niemand in twijfel kan trekken is dit: Crypto gebruikers zetten meer en meer waarde aan het werk in DeFi-toepassingen, grotendeels gedreven door de introductie van een hele nieuwe yield-genererende weide, Compound’s COMP-governance token.

Governance tokens stellen gebruikers in staat om te stemmen over de toekomst van gedecentraliseerde protocollen, zeker, maar ze presenteren ook nieuwe manieren voor de oprichters van DeFi om activa op hun platformen te lokken.

Dat gezegd hebbende, het zijn de crypto liquiditeitsverschaffers die de sterren van het huidige moment zijn. Ze hebben zelfs een memo-waardige naam: yield farmers.

Waar het begon

Ethereum-gebaseerde kredietmarkt Compound begon met de distributie van zijn governance token, COMP, aan de gebruikers van het protocol in de afgelopen 15 juni. De vraag naar de token (versterkt door de manier waarop de automatische distributie ervan is gestructureerd) heeft de huidige rage doen losbarsten en heeft Compound naar de leidende positie in DeFi bewogen.

De hete nieuwe termijn in crypto is ,,opbrengst de landbouw,“ een stenografie voor slimme strategieà „n waar het zetten van crypto tijdelijk ter beschikking van de toepassing van één of andere opstarten zijn eigenaar meer cryptocurrency verdient.

Een andere term die rondzweeft is „liquiditeitsmijnbouw“.

Het gezoem rond deze concepten is geëvolueerd naar een lage rommeling naarmate meer en meer mensen geïnteresseerd raken.

De toevallige crypto waarnemer die pas op de markt komt als de activiteit opwarmt, begint misschien een vage trilling te krijgen dat er op dit moment iets aan de hand is. Geloof ons op ons woord: De opbrengst van de landbouw is de bron van die vibraties.

Maar als al deze termen („DeFi,“ „liquiditeitsmijnbouw,“ „opbrengst landbouw“) zijn zo veel Grieks aan u, vrees niet. We zijn hier om je in te halen. We zullen er allemaal op ingaan.

We gaan van zeer basaal naar meer geavanceerd, dus voel je vrij om verder te gaan.

Wat zijn penningen?

De meeste CoinDesk lezers weten dit waarschijnlijk wel, maar voor het geval dat: Munten zijn net als het geld dat videogame-spelers verdienen tijdens het vechten tegen monsters, geld dat ze kunnen gebruiken om spullen of wapens te kopen in het universum van hun favoriete spel.

Maar met blockchains zijn munten niet beperkt tot slechts één massively multiplayer online geldspel. Ze kunnen worden verdiend in een en gebruikt in vele andere. Ze vertegenwoordigen meestal ofwel eigendom in iets (zoals een stuk van een Uniswap-liquiditeitspool, waar we later in zullen komen) of toegang tot een of andere dienst. Bijvoorbeeld, in de Brave browser kunnen advertenties alleen worden gekocht met behulp van een basis attentiepenning (BAT).

Als tokens geld waard zijn, dan kun je ermee bankieren of in ieder geval dingen doen die erg lijken op bankieren. Dus: decentrale financiering.

Munten bleken de grote gebruiksaanwijzing te zijn voor Ethereum, de op één na grootste blokketen ter wereld. De term ‚kunst‘ is hier ‚ERC-20 penningen‘, wat verwijst naar een software-standaard die penningenmakers in staat stelt om regels voor hen te schrijven. Munten kunnen op een paar manieren gebruikt worden. Vaak worden ze gebruikt als een vorm van geld binnen een set van applicaties. Het idee voor Kin was dus om een token te maken dat webgebruikers met elkaar konden uitgeven voor zulke kleine bedragen dat het bijna lijkt alsof ze niets uitgeven; dat wil zeggen, geld voor het internet.

Governance tokens zijn anders. Ze zijn niet zoals in een videogame-arcade, zoals in het verleden al zo vaak is beschreven. Ze werken meer als certificaten om te dienen in een steeds veranderende wetgevende macht in die zin dat ze de houders het recht geven om te stemmen over wijzigingen in een protocol.

Dus op het platform dat bewees dat DeFi kon vliegen, stemmen MakerDAO, de houders van zijn bestuursmunt, MKR, bijna elke week over kleine veranderingen in de parameters die bepalen hoeveel het kost om te lenen en hoeveel spaarders verdienen, en zo verder.

Eén ding hebben alle cryptomunten echter gemeen: ze zijn verhandelbaar en hebben een prijs. Dus, als penningen geld waard zijn, dan kunt u ermee bankieren of in ieder geval dingen doen die heel erg lijken op bankieren. Dus: decentrale financiering.

Wat is DeFi?

Eerlijke vraag. Voor mensen die in 2018 een beetje afstemden, noemden we dit „open financiën“. Die constructie lijkt echter te zijn vervaagd, en „DeFi“ is het nieuwe woord.

In het geval dat dat niet joggen uw geheugen, DeFi is alle dingen die laat je spelen met geld, en de enige identificatie die u nodig hebt is een crypto portemonnee.

Op het normale web kun je geen blender kopen zonder de eigenaar van de site genoeg gegevens te geven om je hele levensgeschiedenis te leren. In DeFi kun je geld lenen zonder dat iemand je naam vraagt.

Ik kan dit uitleggen, maar niets brengt het echt thuis zoals het proberen van een van deze toepassingen. Als je een etherische portemonnee hebt die zelfs 20 dollar aan crypto heeft, ga dan iets doen op een van deze producten. Ga naar Uniswap en koop wat FUN (een token voor gokapps) of WBTC (gewikkelde bitcoin). Ga naar MakerDAO en creëer $5 waarde van DAI (een stabiele munt die de neiging heeft $1 waard te zijn) uit de digitale ether. Ga naar Compound en leen $10 in USDC.

(Let op de zeer kleine bedragen die ik voorstel. De oude crypto zeggen „niet in meer dan je kunt veroorloven om te verliezen“ gaat dubbel voor DeFi. Dit spul is uber-complex en er kan veel misgaan. Dit kunnen „spaar“-producten zijn, maar ze zijn niet voor uw pensioensparen).

Onvolwassen en experimentele hoewel het kan zijn, zijn de implicaties van de technologie onthutsend. Op het normale web kun je geen blender kopen zonder de eigenaar van de site genoeg gegevens te geven om je hele levensgeschiedenis te leren kennen. In DeFi kun je geld lenen zonder dat iemand je naam vraagt.

DeFi-toepassingen maken zich geen zorgen over het vertrouwen in u omdat ze het onderpand dat u zet om uw schuld (op Compound, bijvoorbeeld, een $10 schuld zal vereisen ongeveer 20 dollar in onderpand).

Als je dit advies opneemt en iets probeert, let er dan op dat je al deze dingen terug kunt ruilen zodra je ze eruit hebt gehaald. Open de lening en sluit deze 10 minuten later. Het is in orde. Eerlijke waarschuwing: Het kan je een klein beetje kosten, en de kosten van het gebruik van Ethereum zelf zijn nu veel hoger dan normaal, mede door deze nieuwe activiteit. Maar het is niets dat een cryptogebruiker zou moeten ruïneren.

Dus wat is het nut van lenen voor mensen die het geld al hebben? De meeste mensen doen het voor een soort van handel. Het meest voor de hand liggende voorbeeld, het korten van een penning (de handeling van het profiteren als de prijs ervan daalt). Het is ook goed voor iemand die een penning wil vasthouden maar toch de markt wil bespelen.

Neemt het runnen van een bank niet veel geld in beslag?
Dat doet het wel, en in DeFi wordt dat geld voor een groot deel door vreemden op het internet verstrekt. Daarom bedenken de startups achter deze decentrale bankapplicaties slimme manieren om HODLers aan te trekken met lege middelen.

Liquiditeit is de belangrijkste zorg van al deze verschillende producten. Dat wil zeggen: Hoeveel geld hebben ze opgesloten in hun slimme contracten?

„In sommige soorten producten wordt de productbeleving veel beter als je over liquiditeit beschikt. In plaats van te lenen van VC’s of schuldbeleggers, leent u van uw gebruikers“, zegt Electric Capital managing partner Avichal Garg.

Laten we Uniswap als voorbeeld nemen. Uniswap is een „geautomatiseerde marktmaker“, oftewel AMM (een andere DeFi term voor kunst). Dit betekent dat Uniswap een robot op het internet is die altijd bereid is om te kopen en het is ook altijd bereid om elke cryptocurrency te verkopen waarvoor het een markt heeft.

Op Uniswap is er minstens één marktpaar voor bijna elke token op Ethereum. Achter de schermen betekent dit dat Uniswap het kan laten lijken alsof het een directe handel maakt voor twee lopers, wat het gemakkelijk maakt voor gebruikers, maar het is allemaal gebouwd rond zwembaden van twee lopers. En al deze marktparen werken beter met grotere pools.

Waarom hoor ik steeds over ‚pools‘?

Om te illustreren waarom meer geld helpt, laten we uitleggen hoe Uniswap werkt.

Laten we zeggen dat er een markt was voor USDC en DAI. Dit zijn twee penningen (beide stablecoins, maar met verschillende mechanismen voor het behoud van hun waarde) die bedoeld zijn om elk $1 waard te zijn, en dat is over het algemeen waar voor beide.

De prijs die Uniswap voor elk muntstuk in elk gepoolde marktpaar toont, is gebaseerd op het saldo van elk muntstuk in de pool. Dus, ter illustratie, als iemand een USDC/DAI pool zou opzetten, zou hij/zij gelijke bedragen van beide moeten storten. In een pool met slechts 2 USDC en 2 DAI zou het een prijs van 1 USDC voor 1 DAI bieden. Maar stel je dan voor dat iemand 1 DAI inlegt en er 1 USDC uithaalt. Dan zou de pool 1 USDC en 3 DAI hebben. De pool zou erg uit de hand lopen. Een slimme belegger zou een gemakkelijke $0,50 winst kunnen maken door 1 USDC in te zetten en 1,5 DAI te ontvangen. Dat is een 50% arbitrage winst, en dat is het probleem met beperkte liquiditeit.

(Overigens, dit is de reden waarom de prijzen van Uniswap de neiging hebben om nauwkeurig te zijn, omdat handelaren kijken naar kleine afwijkingen van de bredere markt en deze zeer snel weg te ruilen voor arbitragewinsten).

Als er echter 500.000 USDC en 500.000 DAI in de pool zouden zitten, zou een handel van 1 DAI voor 1 USDC een verwaarloosbaar effect hebben op de relatieve prijs. Daarom is liquiditeit nuttig.

U kunt uw activa op Compound zetten en een beetje rendement verdienen. Maar dat is niet erg creatief. Gebruikers die op zoek zijn naar invalshoeken om die opbrengst te maximaliseren: dat zijn de opbrengstboeren.

Soortgelijke effecten gelden voor DeFi, dus de markten willen meer liquiditeit. Uniswap lost dit op door een kleine vergoeding te vragen voor elke handel. Het doet dit door een klein beetje van elke handel af te scheren en dat in de pool te laten (dus een DAI zou eigenlijk voor 0,997 USDC handelen, na de vergoeding, waardoor de totale pool met 0,003 USDC groeit). Dit komt ten goede aan de liquiditeitsverschaffers, want wanneer iemand liquiditeit in de pool stopt, bezit hij een deel van de pool. Als er veel in die pool is gehandeld, heeft dat veel kosten opgeleverd en zal de waarde van elk aandeel groeien.

En dat brengt ons terug bij de penningen.

De liquiditeit die aan Uniswap wordt toegevoegd, wordt vertegenwoordigd door een penning, niet door een rekening. Dus er is geen grootboek dat zegt: „Bob bezit 0,000000678% van de DAI/USDC pool.“ Bob heeft gewoon een penning in zijn portemonnee. En Bob hoeft die penning niet te houden. Hij kan het verkopen. Of het in een ander product gebruiken. We komen hier nog op terug, maar het helpt om uit te leggen waarom mensen graag over DeFi-producten praten als „geld-lego’s.“

Dus hoeveel geld verdienen mensen door geld in deze producten te stoppen?
Het kan veel lucratiever zijn dan geld in een traditionele bank te stoppen, en dat is voordat de starters beginnen met het uitdelen van bestuursmuntjes.

Samenstelling is de huidige lieveling van deze ruimte, dus laten we het gebruiken als een illustratie. Vanaf dit moment kan iemand USDC in Compound steken en er 2,72% op verdienen. Hij kan er tether (USDT) in doen en er 2,11% op verdienen. De meeste Amerikaanse bankrekeningen verdienen tegenwoordig minder dan 0,1%, wat dicht genoeg bij niets is.

Er zijn echter enkele voorbehouden. Ten eerste is er een reden waarom de rentetarieven zo veel sappiger zijn: DeFi is een veel riskantere plek om je geld te parkeren. Er is geen Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) die deze fondsen beschermt. Als er een run op Compound zou zijn, zouden gebruikers niet in staat kunnen zijn om hun geld op te nemen wanneer ze dat willen.

Plus, de rente is vrij variabel. Je weet niet wat je in de loop van een jaar zult verdienen. De rente van USDC is op dit moment hoog. Het was vorige week laag. Meestal zweeft het ergens in het 1%-bereik.

Op dezelfde manier kan een gebruiker zich laten verleiden door activa met een meer lucratieve opbrengst, zoals USDT, die meestal een veel hogere rente heeft dan USDC. (Maandagochtend was het omgekeerde waar, om onduidelijke redenen; dit is crypto, weet je nog). De afweging die hier wordt gemaakt is dat de transparantie van USDT over de real-world-dollars die het in een real-world-bank zou moeten hebben, bij lange na niet gelijk is aan die van USDC. Een verschil in rentetarieven is vaak de manier waarop de markt je vertelt dat het ene instrument als gevaarlijker wordt gezien dan het andere.

Gebruikers die grote weddenschappen afsluiten op deze producten wenden zich tot de bedrijven Opyn en Nexus Mutual om hun posities te verzekeren omdat er geen overheidsbescherming is in deze ontluikende ruimte – meer op de ruime risico’s later.

Zo kunnen gebruikers hun activa in Compound of Uniswap steken en een beetje opbrengst verdienen. Maar dat is niet erg creatief. Gebruikers die op zoek zijn naar invalshoeken om die opbrengst te maximaliseren: dat zijn de opbrengstboeren.

Oké, dat wist ik al. Wat is de opbrengst boeren?

In grote lijnen is opbrengstlandbouw elke poging om crypto activa aan het werk te zetten en een zo hoog mogelijk rendement op die activa te genereren.

Op het eenvoudigste niveau kan een rendementsboer activa verplaatsen binnen Compound, waarbij hij voortdurend op zoek gaat naar welke pool het beste APY biedt van week tot week. Dit kan betekenen dat er van tijd tot tijd wordt overgestapt op risicovollere pools, maar een rendementsboer kan risico’s aan.

„Landbouwers openen nieuwe prijsarbitrages [arbitrage] die kunnen doorslaan naar andere protocollen waarvan de penningen in de pool zitten,“ zei Maya Zehavi, een blokketenconsultant.

Omdat deze posities zijn gemarkeerd, hoewel, kunnen ze verder gaan.

Dit was een gloednieuw soort opbrengst op een storting. In feite, was het een manier om een opbrengst op een lening te verdienen. Wie heeft er ooit gehoord van een lener die een rendement op een schuld van zijn geldschieter verdient?

In een eenvoudig voorbeeld, zou een opbrengstboer 100.000 USDT in Compound kunnen steken. Ze krijgen een penning terug voor die inzet, genaamd cUSDT. Laten we zeggen dat ze 100.000 cUSDT terugkrijgen (de formule op Compound is gek, dus het is niet 1:1 zoals dat, maar het maakt niet uit voor onze doeleinden hier).

Ze kunnen dan die cUSDT nemen en het in een liquiditeitspool stoppen die cUSDT op Balancer neemt, een AMM die gebruikers in staat stelt om zelfherstellende crypto index fondsen op te zetten. In normale tijden kan dit een klein bedrag meer aan transactiekosten opleveren. Dit is het basisidee van de opbrengstfokkerij. De gebruiker zoekt naar randgevallen in het systeem om zoveel mogelijk opbrengst te halen uit zoveel mogelijk producten als hij maar kan.

Op dit moment zijn de dingen echter niet normaal, en dat zal waarschijnlijk nog wel even duren.

Waarom is de opbrengst van de landbouw op dit moment zo heet?

Vanwege de liquiditeitsmijnbouw. Liquiditeitsmijnbouw supercharges leveren landbouw op.

Liquiditeitsmijnbouw is wanneer een opbrengstboer een nieuwe token krijgt en de gebruikelijke opbrengst (dat is het „mijnbouw“-gedeelte) in ruil voor de liquiditeit van de boer.

„Het idee is dat het stimuleren van het gebruik van het platform de waarde van de token verhoogt, waardoor er een positieve gebruikslus ontstaat om gebruikers aan te trekken,“ zegt Richard Ma van smart-contract-auditor Quantstamp.

De bovenstaande landbouwvoorbeelden zijn alleen de landbouwopbrengst van de normale werking van verschillende platforms. Levering van liquiditeit aan Compound of Uniswap en krijg een beetje korting op het bedrijf dat over de protocollen heen loopt – zeer vanille.

Maar Compound kondigde eerder dit jaar aan het product echt te willen decentraliseren en het wilde een goede hoeveelheid eigendom geven aan de mensen die het populair maakten door het te gebruiken. Dat eigendom zou de vorm aannemen van de COMP-token.

Om dit geluid niet te onbaatzuchtig te laten klinken, moet u er rekening mee houden dat de mensen die het product hebben gemaakt (het team en de investeerders) meer dan de helft van het eigen vermogen in handen hebben. Door een gezond aandeel weg te geven aan de gebruikers, was de kans groot dat het een veel populairdere plaats zou worden om te lenen. Dat zou op zijn beurt de inzet van iedereen veel meer waard maken.

Dus, Compound kondigde deze periode van vier jaar aan waarin het protocol COMP tokens aan gebruikers zou geven, een vast bedrag elke dag totdat het weg was. Deze COMP tokens hebben de controle over het protocol, net zoals de aandeelhouders uiteindelijk de controle hebben over beursgenoteerde bedrijven.

Elke dag kijkt het Samenwerkingsprotocol naar iedereen die geld heeft geleend aan de applicatie en die er geld van heeft geleend en geeft ze COMP in verhouding tot hun aandeel in de totale omzet van de dag.

De resultaten waren zeer verrassend, zelfs voor de grootste promotors van Compound.

De waarde van COMP zal waarschijnlijk dalen, en daarom haasten sommige investeerders zich om er zoveel mogelijk van te verdienen als ze nu kunnen.

Dit was een gloednieuw soort opbrengst op een storting in Compound. In feite was het ook een manier om een opbrengst te verdienen op een lening, wat erg vreemd is: Wie heeft er ooit gehoord van een lener die een rendement op een schuld van zijn geldschieter verdient?

COMP’s waarde is consequent meer dan $200 sinds het begon te verdelen op 15 juni. Wij deden de wiskunde elders maar lang verhaal kort: investeerders met vrij diepe zakken kunnen een sterke aanwinst maken die hun dagelijkse rendementen in COMP maximaliseert. Het is, in zekere zin, gratis geld.

Het is mogelijk om te lenen aan Compound, er van te lenen, te storten wat je hebt geleend, enzovoort. Dit kan meerdere malen gedaan worden en DeFi startup Instadapp heeft zelfs een tool gebouwd om het zo kapitaalefficiënt mogelijk te maken.

„Opbrengstboeren zijn uiterst creatief. Ze vinden manieren om opbrengsten te ’stapelen‘ en verdienen zelfs meerdere bestuursmunten tegelijk“, aldus Spencer Noon van DTC Capital.

COMP’s waardepiek is een tijdelijke situatie. De distributie van COMP zal slechts vier jaar duren en dan is er geen sprake meer van. Verder zijn de meeste mensen het erover eens dat de hoge prijs nu wordt gedreven door de lage float (dat wil zeggen, hoeveel COMP eigenlijk vrij is om te handelen op de markt – het zal nooit meer zo laag zijn). Dus de waarde zal waarschijnlijk geleidelijk dalen, en daarom proberen slimme beleggers zoveel mogelijk te verdienen.

Een beroep doen op de speculatieve instincten van dieharde crypto handelaren is een geweldige manier gebleken om de liquiditeit op Compound te verhogen. Dit maakt een aantal zakken vetter, maar verbetert ook de gebruikerservaring voor allerlei Compound gebruikers, inclusief degenen die het zouden gebruiken of ze nu wel of niet COMP zouden gaan verdienen.

Zoals gebruikelijk in crypto, wanneer ondernemers iets succesvol zien, imiteren ze het. Balancer was het volgende protocol om te beginnen met het distribueren van een governance token, BAL, naar liquiditeitsverschaffers. Flash loan provider bZx heeft een plan aangekondigd. Ren, Curve en Synthetix werkten ook samen om een liquiditeitspool op Curve te promoten.

Het is een eerlijke weddenschap dat veel van de meer bekende DeFi-projecten een soort van munt zullen aankondigen die kan worden gedolven door het verstrekken van liquiditeit.

Het geval om hier te kijken is Uniswap versus Balancer. Balancer kan hetzelfde doen als Uniswap, maar de meeste gebruikers die een snelle munthandel willen doen via hun portemonnee gebruiken Uniswap. Het zal interessant zijn om te zien of de BAL-munt van Balancer de liquiditeitsverschaffers van Uniswap overtuigt om uit te vallen.

Tot nu toe is er echter meer liquiditeit in Uniswap gegaan sinds de aankondiging van de BAL, volgens de datasite. Dat gezegd hebbende, is er nog meer naar Balancer gegaan.

Is liquiditeitsmijnbouw begonnen met COMP?

Nee, maar het was het meest gebruikte protocol met het meest zorgvuldig ontworpen liquiditeitsmijnbouwplan.

Dit punt wordt besproken maar de oorsprong van de liquiditeitsmijnbouw gaat waarschijnlijk terug tot Fcoin, een Chinese beurs die in 2018 een token creëerde dat mensen beloonde voor het maken van handel. Je zult niet geloven wat er daarna gebeurde! Grapje, dat zul je wel: Mensen zijn net begonnen met bots om zinloze transacties met zichzelf te doen om de penning te verdienen.

Op dezelfde manier is EOS een blokketen waar transacties in principe gratis zijn, maar aangezien niets echt gratis is, was de afwezigheid van wrijving een uitnodiging voor spam. Een of andere kwaadwillende hacker die EOS niet leuk vond, creëerde eind 2019 een token met de naam EIDOS op het netwerk. Het beloonde mensen voor tonnen zinloze transacties en kreeg op de een of andere manier een beursnotering.

Deze initiatieven illustreerden hoe snel crypto-gebruikers reageren op prikkels.

Fcoin opzij, liquiditeitsmijnbouw zoals we die nu kennen verscheen voor het eerst op Ethereum toen de marktplaats voor synthetische penningen, Synthetix, in juli 2019 een prijs aankondigde in zijn SNX-munt voor gebruikers die hielpen om liquiditeit toe te voegen aan de sETH/ETH-pool op Uniswap. In oktober was dat een van de grootste pools van Uniswap.

Toen Compound Labs, het bedrijf dat het Compound protocol lanceerde, besloot om COMP, de governance token, op te richten, nam het bedrijf maanden de tijd om te ontwerpen wat voor soort gedrag het wilde en hoe het te stimuleren. Zelfs nog steeds was Compound Labs verrast door de reactie. Het leidde tot onbedoelde gevolgen zoals het binnendringen in een voorheen impopulaire markt (uitlenen en lenen van BAT) om zo veel mogelijk COMP te ontginnen.

Vorige week nog stemden 115 verschillende COMP-portemonnees – senatoren in de steeds veranderende wetgevende macht van Compound – voor een verandering van het distributiemechanisme in de hoop de liquiditeit weer over de markten te verspreiden.

Is er DeFi voor bitcoin?

Ja, op Ethereum.

Niets heeft bitcoin in de loop van de tijd geslagen voor rendementen, maar er is één ding dat bitcoin niet alleen kan doen: meer bitcoin creëren.

Een slimme handelaar kan in en uit Bitcoin Lifestyle en dollars komen op een manier die hen meer bitcoin oplevert, maar dit is vervelend en riskant. Er is een bepaald soort persoon voor nodig.

DeFi, echter, biedt manieren om te groeien iemands bitcoin bedrijven – hoewel enigszins indirect.

Een lange HODLer is blij om een nieuwe BTC te krijgen van de kortetermijnwinst van zijn tegenpartij. Dat is het spel.

Een gebruiker kan bijvoorbeeld een gesimuleerde bitcoin op Ethereum maken met behulp van BitGo’s WBTC-systeem. Ze zetten BTC in en krijgen hetzelfde bedrag terug in vers geslagen WBTC. WBTC kan op elk moment teruggeruild worden voor BTC, dus het is over het algemeen hetzelfde waard als BTC.

Dan kan de gebruiker dat WBTC nemen, het inzetten op Compound en elk jaar een paar procent rendement op zijn BTC verdienen. De kans is groot dat de mensen die dat WBTC lenen het waarschijnlijk doen om BTC te korten (dat wil zeggen, ze zullen het onmiddellijk verkopen, terugkopen wanneer de prijs daalt, de lening sluiten en het verschil houden).

Een lange HODLer is blij om een nieuwe BTC te krijgen van de kortetermijnoverwinning van zijn tegenpartij. Dat is het spel.

Hoe riskant is het?

Genoeg.

„DeFi, met de combinatie van een assortiment digitale fondsen, automatisering van belangrijke processen en meer complexe incentive-structuren die werken over de protocollen heen – elk met hun eigen snel veranderende technologie en bestuurspraktijken – zorgen voor nieuwe soorten veiligheidsrisico’s,“ zei Liz Steininger van Least Authority, een crypto-veiligheidsauditor. „Ondanks deze risico’s zijn de hoge opbrengsten ontegenzeggelijk aantrekkelijk om meer gebruikers aan te trekken.

We hebben grote mislukkingen gezien in de producten van DeFi. MakerDAO had er dit jaar zo’n slechte, dat het „Zwarte Donderdag“ heet. Er was ook de uitbuiting tegen flash loan provider bZx. Deze dingen gaan kapot en als ze geld opleveren, wordt er geld gepakt.

Naarmate deze sector robuuster wordt, konden we zien dat munthouders meer manieren voor investeerders om te profiteren van DeFi niches groen licht krijgen.

Op dit moment, de deal is te goed voor bepaalde fondsen om te weerstaan, dus ze zijn het verplaatsen van veel geld in deze protocollen om de liquiditeit van mij alle nieuwe governance tokens die ze kunnen. Maar de fondsen – entiteiten die de middelen van typisch welgestelde crypto-beleggers bundelen – zijn ook aan het hedgen. Nexus Mutual, een DeFi-verzekeraar van soorten, vertelde CoinDesk dat het zijn beschikbare dekking op deze liquiditeitstoepassingen heeft gemaximaliseerd. Opyn, de vertrouwenloze derivatenmaker, creëerde een manier om COMP te verkorten, voor het geval dat dit spel niets oplevert.

En er zijn rare dingen ontstaan. Zo is er op dit moment meer DAI op Compound dan er in de wereld geslagen is. Dit is logisch als het eenmaal is uitgepakt, maar het voelt nog steeds gevaarlijk aan voor iedereen.

Dat gezegd hebbende, het verdelen van bestuursmunten zou de dingen een stuk minder riskant kunnen maken voor starters, tenminste met betrekking tot de geldwinkels.

Protocollen die hun munten uitdelen aan het publiek, wat betekent dat er een nieuwe secundaire lijst is voor SAFT munten, [geeft] aannemelijke ontkenning van elke veiligheidsbeschuldiging,“ schreef Zehavi. (De Eenvoudige Overeenkomst voor Toekomstige Munten was een wettelijke structuur die door vele muntuitgevers tijdens de ICO rage werd goedgekeurd).

Of een cryptocurrency voldoende gedecentraliseerd is, is een belangrijk kenmerk van ICO-regelingen met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Wat is het volgende voor de opbrengstteelt? (Een voorspelling)
COMP bleek een beetje een verrassing te zijn voor de DeFi-wereld, onder andere op technisch gebied. Het heeft een golf van nieuwe ideeën geïnspireerd.

Andere projecten werken aan soortgelijke dingen,“ zei Nexus Mutual oprichter Hugh Karp. In feite vertellen geïnformeerde bronnen dat CoinDesk gloednieuwe projecten zal lanceren met deze modellen.

We zien misschien binnenkort meer prozaïsche opbrengst-landbouwtoepassingen. Bijvoorbeeld, vormen van winstdeling die bepaalde soorten gedrag belonen.

Stel je voor dat COMP-houders bijvoorbeeld besluiten dat het protocol meer mensen nodig heeft om geld in te zetten en het daar langer te laten staan. De gemeenschap zou een voorstel kunnen doen om een beetje van de opbrengst van elke penning af te schaven en dat deel alleen uit te betalen aan de penningen die ouder waren dan zes maanden. Het zou waarschijnlijk niet veel zijn, maar een belegger met de juiste tijdshorizon en risicoprofiel zou er rekening mee kunnen houden alvorens een opname te doen.

(Er zijn precedenten voor dit in de traditionele financiering: Een schatkistpapier op 10 jaar levert normaal gesproken meer op dan een T-bill op 1 maand, ook al zijn ze beide gedekt door het volledige vertrouwen en krediet van Uncle Sam, een 12-maands depositocertificaat betaalt een hogere rente dan een betaalrekening bij dezelfde bank, enzovoort).

Naarmate deze sector robuuster wordt, zullen haar architecten steeds robuustere manieren bedenken om de liquiditeitsprikkels te optimaliseren op steeds verfijndere manieren. We zouden kunnen zien dat munthouders meer mogelijkheden voor beleggers om te profiteren van de niches van DeFI op groen licht komen te staan.

Er zijn vragen in overvloed voor deze ontluikende sector: Wat zal MakerDAO doen om zijn plaats als koning van DeFi te herstellen? Zal Uniswap zich aansluiten bij de trend van de liquiditeitsmijnbouw? Zal iemand al deze bestuursmunten in een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO) steken? Of zou dat een opbrengstboerencoöperatie zijn?

Wat er ook gebeurt, crypto’s opbrengstboeren zullen snel blijven bewegen. Sommige verse velden kunnen opengaan en sommige zullen binnenkort veel minder weelderige vruchten dragen.

Maar dat is het mooie van het boerenbedrijf in DeFi: het is heel gemakkelijk om van veld te wisselen.